Zelenski spune că Rusia va ataca NATO, după decizia SUA de a interzice importurile de petrol rusesc

de: Elena Avramescu
08 03. 2022

Rusia va viza în continuare membrii NATO, a avertizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Când limitele drepturilor și libertăților sunt încălcate și călcate, atunci trebuie să ne protejați”, a cerut el Europei. „Pentru că noi vom veni pe primul loc, tu vei veni pe al doilea.”

Rusia va ataca NATO, după decizia SUA de a interzice importurile de petrol rusesc

Avertismentul său vine în timp ce Rusia continuă să bombardeze orașele din întreaga Ucraine, Kievul acuzând Moscova că a încălcat acordul de încetare a focului marți, bombardând o rută de evacuare civilă din orașul asediat Mariupol.

Zelenski a anunțat că un copil a murit de deshidratare în Mariupol luni, ca urmare a bombardării orașului de către forțele ruse și a închiderii liniilor de alimentare. Este pentru prima dată când cineva a murit din cauza deshidratării în Ucraina de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus el.

Ca urmare a conflictului, peste 2 milioane de ucraineni au fugit acum din țara lor, a estimat ONU. Între timp, președintele american Joe Biden a decis să oprească importurile de petrol rusești în timp ce își intensifică sancțiunile împotriva Moscovei în încercarea de a pune capăt războiului, potrivit AP.

UE va pune capăt tuturor importurilor de petrol și gaze rusești „cu mult înainte de 2030” după invazia Ucrainei

UE a anunțat planuri de a opri toate importurile de combustibili fosili ruși „cu mult înainte de 2030”, după invazia Ucrainei de către Putin. Pentru a permite acest lucru, blocul își propune să își diversifice aprovizionarea cu energie. Aceasta va include stimularea surselor sale de energie regenerabilă.

„Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit”, spune președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Președintele american Joe Biden este gata să anunțe interzicerea petrolului rusesc pentru a pedepsi țara pentru invadarea Ucrainei. În ciuda temerilor tot mai mari de creștere a prețurilor la gaze, mișcarea are un sprijin politic bipartizan pe scară largă în SUA.

Cu toate acestea, SUA intenționează să facă mișcarea unilateral, fără aliații săi europeni, care sunt mult mai dependenți de gazul și petrolul rusesc pentru nevoile energetice. Rusia a avertizat anterior că își poate închide principala conductă de gaz către Germania dacă Occidentul interzice petrolul rusesc.

UE primește aproximativ 40% din gazul său și 30% din petrolul său din Rusia și nu are înlocuitori ușori dacă aprovizionarea este întreruptă. În comparație, 8% din importurile de petrol și produse rafinate din SUA provin din Rusia.

Fiind al treilea exportator mondial de petrol, Moscova este conștientă de orice mișcare de a impune sancțiuni ar afecta grav propria economie. Dar o astfel de acțiune ar putea duce și la creșterea prețurilor. Temerile investitorilor de un embargo au dus țițeiul Brent la 139 de dolari (106 lire sterline) barilul la un moment dat lun, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat anterior că orice discuții cu privire la o interdicție ar trebui să ia în considerare cum să se mențină „o aprovizionare globală constantă”. Totuși, calea a fost deschisă luni pentru interdicția SUA, când înalți republicani și democrați din Congres au anunțat un acord bipartizan de suspendare a relațiilor comerciale normale cu Rusia și Belarus.

„Luarea acestor acțiuni îi va trimite lui Putin un mesaj clar că războiul său este inacceptabil și că Statele Unite sunt ferm alături de aliații noștri NATO. Ne angajăm să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a opri războiul injust și nedrept al Rusiei”, au spus aceștia, potrivit BBC.

Președintele american Joe Biden este de așteptat să facă anunțul la ora locală 10:45, relatează presa americană. Casa Albă nu a confirmat interzicerea petrolului, dar a spus că președintele va anunța noi acțiuni împotriva Rusiei.